hoofd-gilde.jpg
 
Welkom bij het Briels Klokkenluiders Gilde

                               
                                                                     Nieuwjaarsreceptie 11 januari 2018

Maar liefst 26 luiders en een donateur bezochten donderdag de geanimeerde nieuwjaarsbijeenkomst van ons gilde in De Zalm. In zijn nieuwjaarstoespraak gunde voorzitter  Hans Veelo de Brielse klokkenluiders niet alleen een blik op het eigen gilde, maar zelfs op de rest van de wereld. ( nieuwjaarstoespraak blz. 1,  nieuwjaarstoespraak blz. 2)  Na de traditionele luiding van de klokken in de Sint-Catharijnetoren op nieuwjaarsnacht heeft ook het Stadhuisklokje al in 2018 van zich laten horen bij de benoeming van de Poorter van het Jaar.  

Nieuwjaarsluiding 2018
De oktober editie (2017) van onze nieuwsbrief is online


Het zou leuk zijn als u de nieuwsbrief doormailt naar vrienden en bekenden die het klokkenspel, het luiden van klokken, of historische gebruiken in het algemeen een warm hart toedragen. Uiteraard staan we open voor zowel nieuwe leden als nieuwe donateurs. Hartelijk dank voor uw belangstelling!
Klik hier voor de nieuwsbrief

Onze Brielse Maskerade historie


Wilt u meer weten over de maskerade die altijd op 5 december in Brielle wordt gevierd? Lees dan hier verder.

 2017: niet meegedaan

2016: Fons Löbkerprijs  voor de 3e keer! Protest tegen de samenwerking met Westvoorne en Hellevoetsluis. Let vooral op het voornemen de Brielse Dom naar 120 meter te bouwen!

2015: niet meegedaan

2014: Fons Löbkerprijs  (dienst cultuur sanering)

2013: eervolle vermelding (noodklok voor de maskerade)

2012: niet meegedaan

2011: Fons Löbkerprijs  (onzin teksten, parkeergarage onder kerk, enz)

2010: niet meegedaan

2009: geen prijs  (maskerade was geen stille tocht, met muziekinstrumenten)

2008: niet meegedaan

2007: 1e prijs ( bomen Heiboer)

2006: 1e prijs ( 2e keer kauwen)

2005: 3e prijs ( 1e keer kauwen)

2004: 2e prijs (restauratie stadhuisklok) 

Een mooi resultaat!! Op naar volgend jaar!! 
BKG viert 3e lustrum met vijfgelui

Zaterdag 20 september 2014 beleefde het Briels Klokkenluidersgilde (BKG) zijn derde lustrum. Klokslag 15.00 uur werd de vijftien jaar BKG gevierd met met een feestelijk gelui van alle vijf de luidklokken in de Brielse Dom.  Dat gebeurt niet vaak; er zijn namelijk 18 luiders nodig (die in 2 groepen afwisselend luiden) om de in totaal zo'n 7000 kilo aan klokken in beweging te brengen! Burgemeester Betty van Viegen en de pers waren erbij aanwezig.


Vier klokkenluiders gingen naar het oosten

Naar Denekamp voor de 9e Landelijke Klokkenluidersdag. Een wervelend verslag met klankimpressies (Youtube) vindt u hier:
http://brielsklokkenluidersgilde.nl/fotogalerij/9e-landelijke-klokkenluidersdag.html
Succes op de nieuwe media

Wat vluchtiger en lu(i)diek nieuws over klokken en het luiden in al z’n vormen vindt u op de levendige Facebook pagina van het BKG. Hier vinden collega-luidersgilden, klokkenluiders, een enkele beiaardier en geïnteresseerden elkaar, uit binnen- en buitenland. Wat dacht u van een filmpje over een drijvend carillon (op de Thames) of Klokzeep, of wat klokkenadviseur Sjoerd van Geuns opdiept uit z’n archieven? Beslist de moeite waard om te volgen. Al meer dan 100 klokliefhebbers lezen bijna dagelijks mee. https://www.facebook.com/klokkenluidersgilde
Onze Facebook pagina is openbaar. U hoeft dus geen lid te worden van Facebook om onze nieuwtjes te zien.


Een nieuwe naam, een nieuw gelui?

Na ampel historisch onderzoek is besloten om de grootste klok in de Brielse Dom zijn originele naam terug te geven.
Was het Butendicc, het is voortaan: KATRIN!

 
Vijfgelui in de Brielse Dom
Niet vaak worden alle vijf de luidklokken tegelijk met de hand geluid. Er zijn namelijk 18 luiders nodig (die in 2 groepen afwisselend luiden) om in totaal zo'n 7000 kilo aan klokken in beweging brengen!Het laatste warme brons
De nieuwste luidklokken in de Brielse Dom, onder andere onze Gildeklok Barbara, zijn gegoten door de firma Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel. Dit eeuwenoude familiebedrijf is onlangs samengegaan met een andere grote klokkengieter, Eijsbouts. Een artikel over Petit & Fritsen verscheen in het NRC en dat kunt u hier  lezen.

Details van onze nieuwe gildeklok die hangt in de toren van de Sint Catharijnekerk.