hoofd-gilde.jpg

De luidklokken van de Catharijnetoren


De Katrin (voorheen Butendicc)

Steven Butendicc giet in 1482 de Grote klok. Hij heeft een doorsnede van 1.88 m, toon A en weegt 4380 kg.
Hij wordt gebruikt om de ingezetenen bijeen te roepen voor bekendmakingen en afkondigingen, maar het is ook de stormklok en noodklok. In de 18e eeuw is de klok gebarsten en daarna van drie ijzeren banden voorzien ter voorkoming van verdere schade.
In 1943 is hij afgetakeld en op transport gesteld naar Duitsland, maar bij de glasfabriek in Leerdam blijven staan vanwege transportproblemen door het grote gewicht.
In 1948 is hij gelast bij de RDM. Hierbij is een deel van het gotisch randschrift onleesbaar geworden.
"Ic hiet Katrin en bid God, dat hi ten Bril bewart"....."ghi heren machtich, blift eendrachtich doe di dat so sel u stat wel staen in vreden"........
In 1973 werd de klok weer opgehangen met een elektrische luidinstalatie. De Katrin kreeg bij de restauratie van 1999 een extra luidwiel en kan nu ook met de hand worden geluid door 4 luiders tegelijk.
De Katrin slaat de hele uren.


De Crans

De Crans is een wachtklok, gegoten door Ciprianus Crans te Amsterdam in 1744. Hij is 1.10 m doorsnee, weegt 850 kg en heeft toonhoogte f.
Er zijn wapens van twee burgemeesters op aangebracht. Hij werd geluid bij aanvang en einde van de werktijden en gaf het middernachtelijk uur aan. Ook werden zo de wachten bij de poorten geregeld.
De Crans wordt geluid door 2 luiders tegelijk.

De Bakker

De Bakker was oorspronkelijk de halfuursklok. Hij is gegoten in 1773 door Pieter Bakker in Rotterdam. Hij weegt 363 kg en heeft een diameter van 84 cm en  toonhoogte B.
In 1979 wordt de klok, omdat hij is uitgesleten, een kwartslag gedraaid en opnieuw opgehangen.
Hij is door 1 luider te luiden.
Hij fungeert niet meer als halfuursklok.