1349853258header.jpg
 

  

Negende Landulukke Klokkenluidersdag

Denekamp, 10 mei 2014

In het holst van de ochtend (07.45u) werd ik door Hans Veelo opgepikt om vervolgens naar de carpoolplaats in Vierpolders te rijden, alwaar we samen met Anke-Thea en Aart naar Denekamp zouden rijden.

Het weer was zo te zeggen bijzonder; het was bijzonder donker buiten, het regende bijzonder hard en het waaide ook  bijzonder flink. Al met al een prima dag om gewoon binnen te blijven. We hebben daar als vertegenwoordigers van het BKG de rest van dag gelukkig weinig last van gehad.


Aart wist het gaspedaal heel makkelijk te vinden en na ruim 2 uur rijden kwamen we in Denekamp aan. Na een hartelijke ontvangst met koffie/thee en krentewegge werden we een zaal binnengeleid, alwaar we door diverse mensen werden welkom geheten.De Burgemeester, Jos Wintels - de Voorzitter van de Klokkenluidersvereniging en ook de beschermheiligen van het klokkengebeuren; de Graaf en zijn gemalin van Bentheim zu Nogiets uit het gelijknamige (Duitse) stadje Bentheim. Hij heette Prinz Oskar en Anke-Thea dacht dat hij en zijn prinses van de carnavalsvereniging waren. Edoch, het was een echte prins (en prinses)! Prins of niet, de familie had eeuwen geleden een klok geschonken aan Denekamp (dat toen tot hun gebied behoorde). Vandaar.


Het had allemaal toch wel een feestelijk tintje. Alle klokkenluiders in hun eigen tenue. Veel mensen kenden elkaar van eerdere bijeenkomsten. En het leek wel een reünie, een verbroedering van gelijkgestemde geesten.

Vervolgens kregen we onder de kundige leiding van de koster een rondgang door de wel heel bijzondere en oude St. Nicolaaskerk. Hierbij verhaalde hij alle feiten die tot  de totstandkoming van de kerk in zijn huidige staat hebben geleid.In een ander gebouw kregen we een diapresentatie over de geschiedenis van het Denekampse klokkenluiden dat eeuwenlang terugvoert. Niet alleen werd er in de 80er jaren de 'Mariaklok' opnieuw gegoten en opgehangen (dat alleen al is een prestatie qua fondsenwerving en goodwill), ook houdt het gilde oude tradities in stand zoals het versieren van de (buitenkant) van de kerk met brem en berkenhout met Pinksteren om de lente 'in te luiden'. Het interkerkelijk zondagluiden is een andere traditie of het blazen van de midwinterhoorn.
We zagen kerkelijke rekeningen voor luidersbier, het beieren met Kerst en het begrafenisluiden (12 stuivers).

  
Daarna kwamen we onder de hoede van de Denekampse klokkenluiders die uitleg gaven over hun 3 klokken en een welluidende luiddemonstratie ten gehore gaven. Ook de gasten mochten het proberen. Hele mooie klank. Drie klokken in gewicht variërend van 1590 tot ongeveer 2000kg. De bezichtiging van hun touw- en klokkenzolder zou na de lunch plaatsvinden.
Website Beierclub Denekamp:

www.klokken-denekamp.nl

 De ochtendsessie eindigde om circa 12.20 uur en om 13.00 uur werden we voor de lunch in de kerk terugverwacht. Het regende hier dus ook en in arren moede besloten we ons de resterende tijd in de glazen te storten. Dat kon in het bruine cafe aan de overkant. Bij de eerste bestelling reageerde de waard heel gevat:  "Sorry meneer, u bestelt nou wel 3 bier, maar we hebben geen bier, alleen Grolsch." Dat was even lachen. Met de luiders uit Amersfoort deelden we onze ervaringen van de ochtend en hebben we het ook nog over de volgende Klokkenluidersdag in 2015 gehad. Ondertussen hebben we ons de lentebok prima laten smaken.

Ook de eenvoudige lunch was uitstekend verzorgd; belegde broodjes, koffie, thee en vruchtensap.


Na de lunch kregen we op de touwzolder een demonstratie beieren te zien/horen. Hierbij worden vooraf beide kleinere klokken gefixeerd om het beieren mogelijk te maken. De luidmeester begint het beieren in te leiden, terwijl beneden de grote klok op gang wordt gebracht. Boeiend om te zien. Daarna mochten we de klokkenzolder op om de eiken klokkenstoel en natuurlijk de klokken te bekijken.   Om het mee te beleven zijn er twee korte filmpjes gemaakt. Niet om aan te zien maar zeker wel om aan te horen. Wat de Denekampse luiders doen is een kunst!


 

 

Aan de hand van voorbeelden hield Henk Scholte, ontwerper van de huidige klokkenstoel, een interessante lezing. Hij vertelde alle wetenswaardigheden over de geschiedenis en de functies van ‘de klok’. De verschillende modellen, het gieten, de klank en het stemmen. Wij leerden van het stormgelui, de bierklok (taptoe), de visklok (verse vis verkrijgbaar) en de ierklok tegen verdwalen.

 

Rond 15.00 uur was het officiële gedeelte ten einde. Maar we waren, bedolven onder de grote hoeveelheid informatie, hard toe aan wat geestelijke/geestrijke ontspanning. Wie schetst onze verbazing;  toen we een zaal binnenkwamen, waar alle luiders bijeen waren, konden we daar genieten van diverse soepen, warme gehaktballen en broodjes. En ook geestrijk vocht was daar (dit weliswaar niet vrijelijk) verkrijgbaar.We hebben heel geamuseerd nagepraat met klokkenluiders ten Noorden, Westen en Zuiden van Denekamp…Nee niet ten Oosten ervan, omdat Denekamp in die richting direct aan Duitsland grenst.

 

Na dankwoorden van diverse sprekers voor de zeer geslaagde dag, ook onze Voorzitter Hans Veelo sprak nog een paar stichtelijke woorden, vonden we het tijd om op te stappen. We hadden immers nog 240 kilometer terug naar Brielle voor de boeg met Anke-Thea aan het stuur. Hans en Willem hielden zich achterin braaf bezig met de droppot en de folder van de Denekampse VVV. De zon begon te schijnen toen we dichterbij huis kwamen… Het is een geweldige dag geweest.

Voor foto's en tekst dank aan:

Willem Rikken
Aart van der Gronden
Anke-Thea DijkmanWilt u reageren? Dat kan op onze openbare Facebookpagina.