1349853258header.jpg

Reactie met CV op "vierde lustrum":

Velden met (*) zijn verplicht.
vierde lustrum
(*):
(*):
(*):
:
(*):

vierde lustrum

Brielle – Dubbel feest was het afgelopen zaterdag in Brielle waar op een stralend zonnige dag - tussen de optredens van de big bands door - het machtige gelui van alle vijf de klokken van de Sint Catharijnekerk klonk.


Het vijfgelui hoorde bij de feestelijkheden ter gelegenheid van het vierde lustrum van het Briels Klokkenluidersgilde (BKG), dat in 1999 werd opgericht. Wie bij de naam 'gilde' denkt aan een eeuwenoud gezelschap van ambachtslieden, heeft het mis. In de middeleeuwen bestonden dergelijke gildes nog niet. Het idee om een klokkenluidersgilde op te richten ontstond bij de inmiddels gepensioneerde huisarts Harry Kamma. Naast een bijna ontelbaar aantal andere interesses, had hij ook een grote bevlogenheid voor de eeuwenoude traditie van het met de hand luiden van de klokken. Die waren vroeger het enige middel om de Brielse burgers op belangrijke gebeurtenissen te attenderen. Onder zijn inspirerende voorzitterschap kon in samenwerking en overleg met de gemeente Brielle al snel met het handmatig luiden worden gestart. In de Catharijnetoren waren de klokken 'Bakker' en 'Crans' daarvoor al geschikt en na enige tijd en met behoorlijke gezamenlijke inspanning kon ook Brielles grootste klok, de meer dan 4.000 kg wegende 'Katrin' worden aangepast voor handmatig luiden. Toen de Katrin voor de eerste keer door vier luiders met vier touwen in beweging werd gebracht en haar diepe klank liet horen, bracht dat bij sommigen de tranen in de ogen, memoreerde huidig voorzitter Hans Veelo in zijn welkomstwoord. In 2007 kon het carillon worden voltooid en kon er een vijfgelui over Brielle klinken nadat twee nieuwe klokken werden toegevoegd. Dat werd bewerkstelligd door een gift van de gemeente Brielle en door ludieke acties samen met de 'Vrienden van het Brielsche Carillon' .


Duhh…?, klokkenluider?
Wie zegt dat hij klokkenluider is, wordt vaak met vreemde ogen aangekeken. Dat deed ook ex-Hagenaar en huidig voorzitter Hans Veelo, toen hij nadat hij bij zijn komst in Brielle tegen garagehouder At van Eendenburg had gezegd werk te willen maken van zijn inburgering', werd meegenomen naar een luidersvergadering. Hij is hem nog steeds dankbaar voor de boost die dit gaf om zich in Brielle thuis te voelen..


Bezoek uit de 15de eeuw
Met het aansnijden van een enorme feesttaart gaf Burgemeester Gregor Rensen het startsein van de viering. Hij vertelde regelmatig indruk te maken op zijn collega's wanneer zij horen dat de Brielse raadsvergaderingen worden ingeluid met het Stadhuisklokje als oproep aan de burgers om te komen luisteren naar het democratische proces.


Na een tocht langs het Brielse historische erfgoed, kwam tot ieders verrassing aan het eind van de middag nog een onverwachtse gast langs. Het was Steven Butendic (14?? – 1483) , de gieter van de grootste klok van Brielle, de Katrin in 1482. Hij werd met alle egards en veel glazen wijn ontvangen door twee leden van het BKG (met dank aan Peter Moree, Rob van Breda en At van Eendenburg) en kon - totdat hij door Petrus weer naar boven werd geroepen - veel interessants vertellen over het maken van zijn laatste klok, de Katrin.


Het gilde wil graag alle vrijwilligers van de Catharijnekerk, de infirmerie, de Brielse gidsengroep en de werkgroep Kanonnen en Affuiten bedanken voor hun belangeloze medewerking. Zij hebben ervoor gezorgd dat het een geweldig feest is geworden!

Pagina terug