1349853258header.jpg

Reactie met CV op "Plannen BKG voor viering 1 april 2022":

Velden met (*) zijn verplicht.
Plannen BKG voor viering 1 april 2022
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Plannen BKG voor viering 1 april 2022

BKG 1572-2022
Vrijheidsklok en Mobiele Beiaard


Het BKG heeft plannen voor de viering van 450 jaar vrijheid op 1 april 2022. Het gaat om het ‘live’ gieten van een nieuwe luidklok op 1 april 2022 en het aanschaffen van een mobiele beiaard. Als gietlocatie voor deze klok wordt gedacht aan het veld bij de Sint-Catharijnekerk. Met de nieuwe luidklok krijgt de Sint-Catharijnekerk een ‘vijfgelui’, dat harmonischer zal klinken.


Goedkeuring door het college
De gemeente Brielle ziet Vrijheidsklok en Mobiele Beiaard als één groot plan, dat uitstekend past binnen de festiviteiten rondom “Brielle 450 jaar bevrijd”. Zij waardeert met name de creatie van een blijvend monument en het aantrekkelijke schouwspel van mobiele beiaard, ondersteund door een koor van monniken. De gemeente Brielle doneert € 15.000. De rest van de kosten (ca. € 10.000,-) moet het BKG  zelf op zien te hoesten.


Status plannen:
- Een omgevingsvergunning is aangevraagd.


Kostenraming
De offertes voor klok en beiaard zijn inmiddels ontvangen. Inclusief de monnikspijen, constructiekosten en veiligheidsmaatregelen is de raming van de kosten: € 28.288.
Door zelfwerkzaamheid verwachten we de kosten naar beneden te kunnen bijstellen. Bijvoorbeeld door het onderstel van de beiaard in eigen beheer uit te voeren en gastgezinnen te zoeken voor de gieters uit Finsterwolde. We rekenen natuurlijk op de hulp onze eigen BKG-luiders. Uiteindelijk verwachten we dat het project € 25.000 gaat kosten, waarvan € 10.000 voor rekening van het BKG komt.


Financiering
In februari zullen we bekijken in hoeverre acties voor het verwerven van gelden door het BKG uitgevoerd moeten worden. We denken terug aan 2010 toen we maar liefst € 16.361
konden bijdragen voor de realisering van de klokken Barbara, Concordia en Cecilia.
Donatie aanvragen zijn bij meerdere fondsen ingediend.


Vrijheidsklok
Zowel klokkendeskundige Sjoerd van Geuns als ons BKG-lid Len Zoetemeier hebben berekend wat de waarden van de nieuwe klok moeten zijn om te passen binnen het bestaande 5-gelui. Hun berekeningen zijn overeenkomstig:
Sjoerd : diameter kleine 85 cm         gewicht richting 400 kg
Len      : diameter 83 cm                    gewicht 380 kg


Mobiele Beiaard
De offerte viel duurder uit dan verwacht. Vandaar dat we het onderstel van de beiaard zelf willen bouwen. De monnikspijen zijn al bij de dames van de Geuzennaald besteld. Er waren weliswaar 19 martelaren maar wij kijken bij het samen te stellen koor niet op een monnik (mnl. of vr.) meer of minder.

Pagina terug