1349853258header.jpg

Open Monumenten Dag 2018

Een verslag van onze voorzitter Hans Veelo.

Op 8 september jl. beleefde het Briels Klokkenluiders Gilde zijn drukste Open Monumentendag ooit. Hoewel we het niet geturfd hebben, bestond hier geen enkele twijfel over. Geen moment was het stil. Elke bezoeker had zo zijn eigen verhaal. Er kwam iemand die in Brielle was geboren, op zijn zevende met zijn ouders naar Australië emigreerde, sinds 1990 in Middelharnis woont en nu voor de eerste keer eindelijk naar boven klom. Een ander kwam uit Alkmaar (“We hebben bij ons ook een Gilde; van kaasdragers”); twee mensen uit het oosten van Duitsland (maar niet over de klokkenroof begonnen); veel kinderen ook, waarvan een aantal heerlijk met Rico op het carillon mocht spelen. Eén jongetje kwam ’s middags zelfs nog een keer extra naar boven. Sommigen bleken al jaren in Brielle te wonen, maar waren nog nooit op de zolders geweest.

Open Monumentendag is steeds vaker voor mensen aanleiding om een weekend een stad te “doen”. De parkeerweilanden langs de Thoelaverweg moesten zelfs worden geopend.

Ontzettend fijn dat onze luiders met zoveel beschikbaar waren om iedereen rond te leiden. Rico’s werkafspraak ging niet door en dus zag hij zijn kans schoon: er waren genoeg luiders voor het volle gelui van alle vijf klokken in de Catharijnetoren! Rico kwam om 16.30 uur helemaal stralend van de klokkenzolder af.

Ik bedank luiders Bas, Wim, Willem, Hans den O, Rico, Yvonne, Kees en Dick voor hun gezelschap en inzet. En noteer het: open monumentendag 2019 is op 7 september.

Reactie met CV op ">BKG handboek voltooid!":

Velden met (*) zijn verplicht.
>BKG handboek voltooid!
(*):
(*):
(*):
:
(*):

>BKG handboek voltooid!


Het handboek werd als eerste overhandigd aan het nieuwe lid Marcel en vervolgens uitgedeeld aan iedereen die aanwezig was op de algemene ledenvergadering van 28 maart. Drie leden van het gilde Rob van Breda, Wim Boeren en Bas in 't Veld hebben maandenlang hard gewerkt om het zo compleet mogelijk te maken.  In het boekje, dat gerust veelomvattend genoemd mag worden, staat alle beschikbare informatie over de klokken in Brielle en hoe deze handmatig kunnen worden geluid, hoe met dit historisch erfgoed moet worden omgegaan en wat er in het bijna 20-jarig bestaan van het Gilde is gebeurd. De vrolijke groep amateurluiders is het geëvolueerd naar een - overigens nog steeds vrolijke – groep professionals die de kwaliteitsbewaking van de klokken zeer ten harte gaat. Er werd vervolgens op het nieuwe product geproost met de rosé die ons lid Ankethea Dijkman had meegenomen vanuit het Franse stadje Saint-Pourçain waar de kerk maar liefst twee (2!) clochers (klokkentorens) heeft. Tijdens de vergadering ten huize van oprichter en erelid Harry Kamma was een hot item het 20-jarig bestaan van ons gilde in 2019.


Pagina terug